Gastblog : Upcycle een oud kastje met behulp van webbing

Tussen Marije van Studio Yellowblock en de kringloop was het geen liefde op het eerste gezicht. Toch komt er een prachtig item uit haar huis juist daar vandaan. Je leest hieronder hoe zij van een oud kastje een parel van een meubelstuk maakte. 

 

Upcycle een oud kastje met behulp van webbing

Ik zal het meteen eerlijk zeggen, ik ben niet de allergrootste kringloop fan. Ik moet er altijd even door heen, mijzelf er echt even toe zetten. Hetzelfde heb ik ook met tweedehands kledingwinkels. De muffe geur die je tegemoet komt en het rommelige sfeertje, dat trekt me niet altijd. Ik ben dan ook een interieur stylist en dus houd ik nou eenmaal van strak gelakte, goed uitziende, aantrekkelijke winkels. Mooi afgestylde etalages met paspoppen die je naar binnen wenken... Winkels waarin alle meubels of kleding netjes is geordend op thema of kleur en waar de verkoopster je behandeld als een popster.

Nee, dat kan je allemaal niet vinden in een kringloopwinkel. Toch ben ik sinds een tijdje ook om en ga ik geregeld even langs de kringloopwinkel bij mij in de buurt. Het doet me namelijk zeer hoeveel nutteloze dingen er worden geproduceerd voor steeds lagere prijzen. En dat terwijl er al zoveel moois is gemaakt in de wereld! Daarom ben ik toch overstag gegaan en het valt me zeker niet tegen. Hier in Amsterdam waar ik woon, vragen ze wel soms schandalige prijzen voor tweedehands items. Ik hoop maar dat het ligt aan de huurprijs van het pand waarin de items worden verkocht en niet aan het steeds meer trendy imago van de kringloopwinkel.

Het kastje

Soms ga ik daarom ook een stukje verder op pad en zo kwam het dat ik afgelopen jaar in Zaandam een grote kringloopwinkel binnenstapte en mijn oog vrijwel direct viel op een wit, landelijk kastje met houtsnijwerk. Het was liefde op het eerste gezicht, ik kon het item niet loslaten of uit mijn gedachten krijgen. Ik was met de trein gekomen naar Zaandam, dus het was onmogelijk om het kastje zelf mee te kunnen nemen. Ik hoorde mijn vriend in mijn gedachte alweer tegen mij zeggen: 'Je hebt toch helemaal geen nieuwe spullen nodig? We hebben toch al genoeg?' Het waren deze woorden waardoor ik het soms verzweeg als ik weer eens een nieuw kledingstuk aanschafte, en het slechts weg mompelde als hij zei: ‘Hej, wat zie jij er leuk uit? Is dat nieuw?'Nee, dat ging dus niet lukken met dit kastje, ik kon het ook niet achterop de fiets meenemen, en ik heb zelf geen auto helaas, en durf er al helemaal niet in te rijden. Er zat dus niet anders op dan mijn vriend te bellen en hem te overtuigen van deze must-have die voor mij stond. Met goede moed schraapte ik mijn keel en hoorde ik de telefoon over gaan.. Tring.. tring.. Ondertussen stuurde ik een foto van het kastje via Whats-app naar hem toe. ‘Hoi lieverd, met mij! Je raadt nooit waar ik nu ben en wat ik heb gevonden! Kijk even naar de foto die ik je net stuurde, kijk nou wat een schattig kastje, die kunnen we toch niet laten liggen!’ Tot mijn verbazing was mijn vriend niet direct afwijzend en gaf hij mij echt een kans. Hij was zelf ook wel onder de indruk van het kastje wat mij natuurlijk alleen maar steunde om het echt te kunnen bemachtigen. Ik was dan ook zo blij als een kind dat hij instemde om het kastje voor mij te komen ophalen!

Een paar dagen later hebben we het kastje samen opgehaald. Toen ik het in het magazijn mocht afhalen waar het voor mij was bewaard en het kastje naar de auto droeg kwamen er meteen 2 vrouwen op mij af die mij prezen om mijn gelukkige vondst! Ik had natuurlijk een grijns van oor tot oor toen we later terugreden naar huis. Thuis gekomen had ik nog eigenlijk geen idee waar ik het kastje neer zou zetten. Mijn vriend had in dat opzicht natuurlijk helemaal gelijk, want eigenlijk was ons huis al veel te vol. Ik zat ook een beetje met de stijl van het kastje. Door het houtsnijwerk voelde het kastje wat landelijk aan, en dat terwijl mijn huis vrij modern Scandinavisch is ingericht.

Toch kreeg het kastje een mooi plekje. Ik vond nog een plek onder de vensterbank. Daar stond hij een paar maanden. Het was zomer en dus speelde het leven meer buiten dan binnen af. Tegen de tijd dat de herfst aanbrak merkte ik dat ik de gordijnen van mijn woonkamer niet meer goed dicht kon doen omdat het kastje bij het raam stond. Ik besloot daarom het kastje te verplaatsen naar een andere muur in mijn kamer, en verschoof alle meubels zodat het kleine kastje er net tussen paste. Nu baalde ik alleen van de kleur. Het witte kastje stond niet mooi bij mijn strak grijs geverfde muur en dus verfde ik het kastje groen en haalde de bollen pootjes er af. Dit paste beter bij de muur, maar toch bleef er iets knagen... Het was toch de landelijke stijl die ik niet helemaal vond passen in het geheel en zonder pootjes was het kastje ook wat klein, maar echt afstand nemen van het kastje kon ik ook niet...

Een paar maanden later was ik in de ban geraakt van webbing. We zien dit materiaal nu steeds vaker, maar toen was het nog relatief opkomend en kon je nog weinig kastjes kopen waarbij dit materiaal was gebruikt. Webbing is een gevlochten riet uit de jaren 80. Een mooi natuurlijk materiaal met een beetje een Boho uitstraling.
Ik kreeg het lumineuze idee om mijn kastje te voorzien van webbing. Met pijn in mijn hart heb ik daarom besloten om het houtsnijwerk uit het kastje te zagen met een decoupeerzaag. Ook al vond ik het mooi, het paste niet in het geheel van mijn interieur. Op de open plekken in het kastje heb ik webbing gespannen en vastgezet met een tacker. Ik heb het kastje ook een mooie grijs blauwe kleur gegeven dat goed paste bij de bekleding van de fauteuil die naast het kastje staat.

Helemaal gelukkig ben ik nu met het resultaat! Het kastje heeft zijn charme behouden maar is toch ook helemaal van nu! Ik plaatste ook nieuwe eikenhouten pootjes onder het kastje en deze geven meer lucht aan het kastje en het geheel geeft een meer Scandinavisch gevoel, dat past in het totaalplaatje van mijn interieur.

Ik voelde me door deze creatieve overwinning ook gesterkt om vaker naar de kringloop te gaan. Het is zo leuk om een item te vinden waar al een hele geschiedenis aan vooraf is gegaan. En met soms wat kleine inspanningen maak je zo’n item weer helemaal van nu! Een paar maanden later ben ik weer naar diezelfde kringloopzaak in Zaandam gegaan en vond ik een oud sleutelkastje. Het kastje koste mij slechts 10 euro en dit keer kon ik het gewoon zelf met de trein mee terugnemen! Een perfecte match voor bij mijn vernieuwde webbing kastje.

Ik schuurde de voorkant van het sleutelkastje grof en voorzag deze van dezelfde kleur als het webbing kastje. Ik heb het webbing kastje en het sleutelkastje vervolgens afgestyled met een aantal planten en een terrarium. Voor de planten koos ik een mix van een oude vintage pot en een bloempot in een messing kleur. Ook op deze manier is er weer een mix van oud en nieuw en past het geheel goed in mijn modern eclectische interieur!

Ik hoop dat dit verhaal jou ook inspireert om verder te kijken dan wat de kringloop op het eerste gezicht heeft te bieden. Van oude spullen kun je een hoop moois maken en je bent nog duurzaam bezig ook!

Liefs, Marije
Website: www.studioyellowblock.com
Instagram: @studio_yellowblock

Niet alle gegevens zijn juist ingevuld. Controleer de gegevens en probeer het opnieuw.
Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw
Uw reactie is opgeslagen
Reactie plaatsen
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Uw reactie is opgeslagen

Reacties

Bezig met laden... Bezig met laden...

Een berichtje ontvangen als ik een nieuwe blog plaats? Schrijf je hier in!

Blijf op de hoogte
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang