Groen? Zeker doen!

Toen ik 8 jaar geleden zwanger was van onze zoon Bram had ik ineens een hele sterkte behoefte aan planten in ons huis. Ik moest en zou meteen een plant hebben! Waarschijnlijk had ik niet voor niets die behoefte, want planten in huis zijn heel gezond. In dit blog vertel ik je over de gezonde voordelen van planten in je woning en geef ik je tips hoe je tijdens de lockdown (en daarna) toch aan planten kunt komen. 

Wat een lucht!

Wij wonen vlak naast de A27, dus ik ben me er erg van bewust dat de buitenlucht hier niet zo schoon is. Ik kom ook regelmatig fijnstof tegen in de vensterbanken. Maar waar ik me minder bewust van was is dat de lucht binnenshuis soms nog vervuilder kan zijn dan buitenshuis.

Dit kan komen door stoffen die vrij komen uit :

  • (Nieuwe) meubels en klusmaterialen
  • Bakken en braden van o.a. vlees
  • Je gasfornuis of houtkachel
  • Roken binnenshuis
  • cosmetica 
  • Huisdieren

Er zijn studies gedaan naar de luchtzuiverende kwaliteit van planten. En inderdaad! Planten kunnen heel goed giftige stoffen uit de lucht halen. Echter zijn deze studies allemaal gedaan in kleine ruimtes (zoals onder een stolp) en in laboratoria *. En dit is toch echt iets anders dan jouw woonkamer. Helaas is er bijna geen onderzoek gedaan naar hoe planten de lucht in je woonkamer zuiveren. Dus één plant in je woonkamer gaat waarschijnlijk de luchtkwaliteit niet verbeteren, maar met een "urban jungle" kom je al een stuk verder. Goede reden om veel planten aan te schaffen toch?

Echte luchtzuiveraars zijn: Monstera,  Klimop, Calathea, Rubberplant, Lepelplant, Krulvaren, Goudpalm. 

Oh ja? Oh ja!

Beetje een deceptie? Had ik ook!

Maar gelukkig kunnen onze groene vrienden meer dan lucht zuiveren alleen. Ze zorgen ook dat je je beter kunt concentreren en het vermindert stress. Dat kunnen we wel gebruiken in deze tijd van thuiswerken en thuisscholing toch? Uit onderzoek is gebleken dat het kijken naar groen zorgt voor ontspanning. Op die manier kan je je beter concentreren en komt er ruimte vrij voor creativiteit. Dit verlaagt ook je stressniveau. 

Dus zet je thuiskantoor of studieruimte lekker vol met planten en je zult er snel de voordelen van ondervinden. Om rust te bewaren is het een goed idee om kleine planten in groepjes te zetten. Of om een flink grote plant naast je bureau te zetten, zoals een Alocasia of Strelitzia. 

Lekker galmen!

Wij hadden een tijd lang dat wanneer we aan de eettafel zaten er een soort galm te horen was als we spraken. Erg vervelend, vast ook voor de buren. Maar nadat we planten op de plank boven de tafel hebben gezet hebben we daar geen last meer van. Planten absorberen namelijk geluid. Waardoor geluiden worden gedempt. Prettig, zeker met onze twee kinderen in huis. 

Weg met gesnotter

Planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in je huis en het zorgt dat stofdeeltjes verminderen. Daardoor heb je veel minder snel last van een verstopte neus en/of verkoudheidsklachten. Ik las ook dat als je kinderen opgroeien met veel planten in huis ze minder snel allergieën ontwikkelen. 

Slapen

Doordat planten overdag zuurstof produceren, maar 's nachts zuurstof opnemen denken veel mensen dat het daardoor ongezond is om een plant in je slaapkamer te zetten. Echter verbruikt de plant zo weinig zuurstof dat je niet bang hoeft te zijn dat de plant jouw zuurstof wegkaapt.

Sommige planten zijn juist heel gezond om naast je bed te zetten. Zoals de Aloë Vera, deze geeft namelijk 's nachts zuurstof af. 
En ook in je slaapkamer zorgen planten voor ontspanning en rust. 

Doe mij ook zo'n plant!

Zo zie je, planten zijn niet alleen sfeer makers! Ze zijn ook erg gezond voor je, zeker nu je thuis werkt. Helaas zijn de tuincentra en bloemenwinkels vanwege de lockdown gesloten. Maar daar is zeker een alternatief voor! Je kunt planten namelijk heel goed online bestellen en per post laten bezorgen.
Zo werd deze Strelizia Nicolai van KamerplantXL per post bij ons bezorgd! 

    

En dat kan ik je zeker aanraden. De plant werd keurig verpakt en is netjes bij ons afgeleverd. Hij heeft voldoende ruimte gehad tijdens zijn reis en heeft geen beschadigingen opgelopen. Hij heeft een mooi plekje gekregen bij onze werkplek. Zo kunnen we van alle gezonde voordelen genieten tijdens het werken en thuisscholing! 

Ben jij ook enthousiast geworden? Ik ben benieuwd welke plant nog op jouw wish-list staat!

 

 -Dit blog is mede tot stand gekomen door KamerplantXL

 

 

 *https://www.scientias.nl/het-idee-dat-planten-de-lucht-binnenshuis-kunnen-zuiveren-blijkt-een-hoax/
Niet alle gegevens zijn juist ingevuld. Controleer de gegevens en probeer het opnieuw.
Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw
Uw reactie is opgeslagen
Reactie plaatsen
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Uw reactie is opgeslagen

Reacties

Bezig met laden... Bezig met laden...

Een berichtje ontvangen als ik een nieuwe blog plaats? Schrijf je hier in!

Blijf op de hoogte
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang