Het Goede Doelen Winkeltje

Het is absoluut het gezelligste winkeltje van Meerkerk! Het Goede Doelen Winkeltje, waar je nog echt schatten kunt vinden en er altijd koffie voor je klaar staat. Onder het genot van een kopje koffie sprak ik met eigenaresse Coby over haar winkeltje. 

Liever luisteren? Klik hier voor de podcast die bij dit blog hoort!

Oh en doe je mee met de give-away?

Je wordt al blij van het welkoms-bord dat aan de dijk staat, we zijn vandaag welkom in het winkeltje van Coby de Gans! Het is even zoeken, maar als je de Zouwendijk van Meerkerk over rijdt dan zie je al vlot aan de linkerkant het winkeltje van Coby onder aan de dijk. Een sfeervol houten gebouwtje met haar koopwaar gezellig uitgestald. 

Gezellig en knus

In het winkeltje is het zo mogelijk nog gezelliger! Langs de wand staan fruitkistjes op elkaar gestapeld met daarin allerlei leuke spullen. Van brocante tot vintage. Alles wat zij verkoopt is tweedehands of zelfgemaakt door Coby en/of de vrijwilligers. 

Bijna 25 jaar

Coby vertelt dat zij al bijna 25 jaar spullen voor het goede doel verkoopt. Eerst vanuit haar bijkeuken, waar je op een gegeven moment niet meer kon lopen door alle spullen die er stonden. Veel mensen wisten haar te vinden voor een leuk cadeau, die ook vaak op de valreep werden gekocht. Het gebeurde regelmatig dat er tijdens het eten nog iemand kwam om even snel een cadeautje te halen, omdat die de verjaardag van een familielid vergeten was en nog geen cadeau had. Die verstoring van het privé-leven werd op den duur wat teveel en werd er in de tuin een tuinhuisje gebouwd waar Coby haar spullen ging verkopen. Haar eigen winkeltje, ook wel "Het winkeltje van Coby" genoemd. 

Beren aan de keukenkastjes

Een groep vrouwen hielp Coby bij het maken van huis en tuin-decoraties. Een van die vrouwen was mijn moeder. Ik weet zelf nog goed dat ze op een gegeven moment beren maakten - die waren destijds in -. Een eenvoudig patroon werd in elkaar genaaid, de beer werd gevuld en daarna werden ze geschilderd met patina. Zo hadden ze een een "leer-look". Mijn moeder was die beren aan het schilderen geweest en toen ik uit school kwam hingen die beren aan de keukenkastjes te drogen. Ook maakten ze met elkaar gipsen kransen. Deze had mijn moeder op de parketvloer gelegd om te laten drogen, maar door het vocht in de kransen trok de vloer krom. We zaten nogal eens te eten tussen de knutselspullen!

Alles wit

Dat Coby met haar winkeltje met de tijd meegaat is iets wat zeker is. Toen ze merkte dat de beren en de gipsen kransen een beetje uit de mode begon te raken ging zij zich richten op brocante meubeltjes. Coby vertelt: "We verfden oude meubeltjes wit, nou die meubeltjes vlogen weg! Op een gegeven moment verfde ik alles wit, nu achteraf denk ik dat ik zelfs een keer een Pastoe-kast wit heb geverfd! Dat vind jij natuurlijk echt niet kunnen", zegt ze lachend. 

Kenner

Bij Coby in de winkel kan je nog echt schatten zoeken. Coby vertelt dat ze zelf geen kenner is van design-meubels of van al haar spullen weet wat de waarde ervan is. Soms krijgt ze hier negatieve reacties op. Maar zelf zegt ze hierover:" Het is fijn dat mensen hier nog iets kunnen vinden waar ze blij van worden, dat ze een schat kunnen vinden voor een klein prijsje. Ik krijg alle spullen en we hoeven daar dus niet de hoofdprijs voor. Het is ook leuk dat mensen dan terug blijven komen". 

Coby haalt al jaren huisjes leeg en vindt zo haar spullen, maar ook komen er geregeld mensen spullen bij haar brengen. Ze heeft oog voor wat wel en wat niet verkoopt. Ze zet dan ook niet zomaar alles in haar winkel. En dat is te zien. Het is mooi gesorteerd en vol leuke items!

Zo kocht ik er (onder andere) deze stoel, het tafeltje, dat leuke kommetje en kopje! Maar ook de ladder onderaan dit blog!

Goede doelen

Coby's man is al vele jaren voorzitter van een groep die kerkgemeenschappen in Hongarije en Roemenië steunt. Het geld van het winkeltje ging rechtstreeks daar naar toe, voor onder andere de bouw van een school. Ook is het geld jarenlang naar een christelijk kinderziekenhuis in Boedapest gegaan. Zij krijgen geen geld van de staat en draaien op giften. Waaronder het geld van Coby's winkeltje.

Tegenwoordig gaat het geld ook regelmatig naar andere doelen. Bijvoorbeeld als er ergens een ramp is gebeurd, dan gaat de opbrengst daar naartoe. Of als er lokaal een actie wordt gehouden voor een bepaald doel. 
Coby heeft een speciale band met Roemenië, door de strenge corona-maatregelen in het land zijn de kringloopwinkeltjes - waar spullen vanuit onder andere Meerkerk verkocht worden - dicht. Dit is erg vervelend voor de mensen daar, die het geld goed kunnen gebruiken. Daarom gaat de opbrengst van het Goede Doelen Winkeltje nu daar naartoe. 

Sneeuwbaleffect

Wat is het mooi dat iemand zich zo inzet voor het goede doel. Ze is hier ooit mee begonnen, nadat zij in een moeilijke periode in haar leven een betonnen rabarberblad kreeg. Coby bedacht dat ze deze ook kon gaan maken voor het goede doel en dit breidde steeds verder uit. Zo zie je maar dat een kleine daad een heel groot effect kan hebben. Inspirerend toch? Als je in de buurt bent, ga dan zeker even bij haar winkeltje kijken!

Ze is iedere laatste zaterdagochtend van de maand open. Je vindt het winkeltje op Zouwendijk 53 in Meerkerk. 

Give-away

Veel gekocht in dit leuke winkeltje, maar geen tasje bij je? Coby verkoopt ook deze leuke gehaakte tasjes. En jij kunt er één winnen! Hoe doe je mee?

1. Volg mij op Instagram.
2. Laat onder mijn Instagram-post van 2 juli weten welk van onderstaande tasjes jij zou willen winnen.
3. Tag onder de Instagram-post 2 mensen waarvan jij denkt dat ze ook willen winnen!
4. That's it! 11 juli maak ik de winnaars bekend. 

Kies jij grijs of gekleurd?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leuk dat je mijn website hebt bezocht. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan gratis op de nieuwsbrief onderaan deze pagina. Geen spam, alleen een berichtje als er een nieuw blog online staat! 

Niet alle gegevens zijn juist ingevuld. Controleer de gegevens en probeer het opnieuw.
Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw
Uw reactie is opgeslagen
Reactie plaatsen
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Uw reactie is opgeslagen

Reacties

Bezig met laden... Bezig met laden...

Een berichtje ontvangen als ik een nieuwe blog plaats? Schrijf je hier in!

Blijf op de hoogte
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang