Kurkwand

Arno zijn ouders hadden vroeger kurk aan de muur en mijn ouders hadden een vloer van kurk. Het is een tijd helemaal uit geweest, maar nu kan je het weer volop bestellen. Ook wij kozen voor kurk in ons huis. In dit blog vertel ik over de voordelen van en onze ervaring met een kurkwand!

Liever luisteren? Klik hier voor de podcast.

Waarom wij voor kurk kozen

Daar kan ik heel kort over zijn: We vonden het leuk!  Arno's ouders hadden vroeger een kurkwand in de kamer, waar hij goede herinneringen aan heeft. Wat ik er vooral leuk aan vind is dat je de muren heel eenvoudig steeds anders kan stylen zonder dat je gaten in de muur hoeft te boren ( en ik ben nogal slordig, dus ik boor gerust 3 keer verkeerd voordat het goed is). Op dit moment hangen er rieten manden aan, maar met kerst hingen er kerstkaarten en kerstballetjes aan de muur.  

 

Nog meer goede redenen voor kurk in je interieur

Zoals ik al zei, wij hebben kurk gekozen omdat we het leuk vonden. Maar toen wij het gingen onderzoeken bleek dat het nog veel meer voordelen heeft. Zo is kurk milieuvriendelijk, volledig biologisch afbreekbaar en goed recyclebaar. En het heeft ook als voordeel dat het antistatisch is, wat voor minder stof zorgt en dat is fijn als je bijvoorbeeld astma hebt. Het is geluiddempend, werkt isolerend, is brandwerend en vochtbestendig. Je zou het dus zelfs in je badkamer kunnen gebruiken. 

Hoe wordt kurk gemaakt

Afbeelding van Peter19xx via Pixabay

Kurk is een volledig natuurlijk product, meestal afkomstig uit Portugal of Spanje. Daar zijn hectaren bos vol kurkeiken te vinden. Kurk is de schors van de kurkeik. Om kurk te kunnen winnen hoeft de boom niet gekapt te worden. In plaats daarvan schillen ze de boom ongeveer 1 keer in de negen jaar. En weet je wat het mooie is? De boom wordt daar heel blij van! Als je een kurkeik niet zou "schillen" leeft hij ongeveer 80 jaar, terwijl hij als hij geschild wordt wel 120 jaar oud kan worden. Dat zijn flink wat extra jaren om CO2 op te nemen en dat is weer fijn voor het klimaat!  

Waar onze kurk vandaan komt

Zoals jullie weten richten we ons huis in met tweedehands meubels en accessoires ( blog: Hoe het begon) . Maar dat kan helaas niet bij alles in huis. Soms moet er iets nieuws gekocht worden. Daarom hebben we nieuw kurk gekocht via kurk24.nl. Je kunt daar kiezen uit verschillende soorten kurk en verschillende dikten. Omdat ik er graag flinke punaises in wilde prikken hebben we gekozen voor kurk van 8mm dikte. Je kan dit in losse platen bestellen of op de rol. Wij hebben voor het laatste gekozen, omdat ik zo min mogelijk lijnen wilde zien op de muur. Ook kozen wij voor voor-gelijmd kurk. Ideaal, want daardoor hoefden we alleen de muur in te lijmen. 

Hoe te bevestigen

Als je kurk koopt, dan koop je ook gelijk een bus kurklijm. Omdat wij voor-gelijmd kurk hebben besteld hoefden we alleen de muur in de lijmen. Zodra de lijm doorzichtig is kan je het kurk bevestigen. 

 

 Dit hebben wij gedaan met een rubberen hamer. Wel is het raadzaam om even een stuk schilderstape op de hamer te plakken, anders krijg je vlekken ( geloof me, ik heb het uitgeprobeerd). Je klopt het kurk vast op de muur. Het is een vrij makkelijk klusje. Het moeilijkste was het snijden van de kurk op maat. We hebben geleerd dat je vooral niet bang moet zijn. Pak een scherp stanleymes en snij in een snelle beweging het kruk door. Als je te voorzichtig doet gaat het namelijk brokkelen. 

Restjes

Nadat we klaar waren met de muur in het zitgedeelte hadden we nog kruk over. Daarom hebben we ervoor gekozen om ook nog een strook kurk te plakken naast het eetgedeelte. Ook hier hangt steeds weer iets nieuws!

 

Aanrader? 

Wij hebben nu anderhalf jaar kurk op de wand en zijn er nog steeds blij mee. Het is gemakkelijk te bevestigen en blijf goed zitten.
De voordelen die wij merken is dat het geluiddempend werkt. Eerst kon het nog wel eens galmen in huis. Dit hebben we nu niet meer. En dat is heel fijn met twee enthousiaste kinderen. Ander voordeel is dat het antistatisch is en ik zie aanzienlijk minder stof dwarrelen. Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er nog meer voordelen, maar die hebben wij (gelukkig) niet kunnen meten. Zoals dat het brandwerend en vochtbestendig is. 

Als je dingen met punaises bevestigd blijft dit heel goed zitten. Ook blijft het kurk mooi, ook al heb je er al veel in geprikt. Omdat de kleur neutraal is past het bij vrijwel elke kleur en in ieder interieur. Ik kan je een kurkwand zeker aanraden.

Wil je meer weten over onze ervaringen met kurk op de muur? Stuur gerust een berichtje via de contactpagina! 

Niet alle gegevens zijn juist ingevuld. Controleer de gegevens en probeer het opnieuw.
Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw
Uw reactie is opgeslagen
Reactie plaatsen
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Dit veld is niet juist ingevuld
Uw reactie is opgeslagen

Reacties

Bezig met laden... Bezig met laden...

Een berichtje ontvangen als ik een nieuwe blog plaats? Schrijf je hier in!

Blijf op de hoogte
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang